Arnica Montana - Valkruid

Het geneesmiddel dat van deze plant gemaakt wordt, is misschien wel het bekendste uit de hele homeopathie. Voor veel mensen is het de eerste kennismaking met deze vorm van genezen. Wie kent niet het gebruik van de zalf na een val of een verstuiking, waardoor de blauwe plekken razendsnel verdwijnen? Het wonder van de genezende werking verrast een ieder telkens weer.
De plant groeit het liefst in het gebergte, op de bergweiden, maar ook wel op vochtige heide- en veengronden. Ze groeit het liefst op een kiezelrijke bodem; het gebruik van kunstmest doodt haar. Hoe hoger ze groeit (hoe dichter bij de zon!), des te lekkerder ze ruikt. Vanuit een bladrozet, die is samengesteld uit eenvoudig gevormde bladeren (zilverachtig en tegelijk ook goudgroen van kleur), groeit een rechte bloemstengel omhoog met daarop een krachtige bloemknop. Halverwege de stengel treft men vaak nog een paar kleine blaadjes aan, waar vanuit soms opnieuw een paar kleine bloemstengels zich vormen.
Vanaf het Johannisfeest, als de zon op haar hoogst staat, bloeit de plant met grote oranje-goudgele bloemen. De bloemblaadjes komen vanuit een kern cirkelvormig naar buiten, ze zien er wat verfrommeld uit, kleine oranje-gele tongetjes, die elk hun eigen weg lijken te gaan. Nadat de bloem is uitgebloeid staan er nog een poosje luchtige, zilverkleurige vruchtbeginseltjes op, die na enige tijd door de wind verwaaid worden.
Nadat het leven voor de Arnica boven de grond is afgesloten, begint er voor de plant nu een ondergronds bestaan. Ze volgt hierin het proces van de zon, die haar werking ook in deze tijd meer met de aarde verbindt. De wortelstok krijgt rechte uitlopers, die met een soort knop afsluiten. Uit deze knop ontwikkelt zich dan weer een bladrozet. Hieraan ontspringt in het volgend jaar een bloemstengel. Zo wisselen een horizontale en verticale groeit elkaar ritmisch af. De oude rozet sterft tot aan de bodem af, de onderaardse delen blijven nog lang bestaan. In de grond wordt een prachtig netwerk van wortels gevormd.
Voor de bereiding van het geneesmiddel wordt zowel de hele plant (bij uitwendig gebruik) als ook de wortel (bij inwendige toepassingen) gebruikt. Al in 1100 wordt voor het eerst melding gemaakt van het gebruik van Arnica. In veel streken wordt een aftreksel van plant al van oudsher gebruikt bij verwondingen. Het is leuk om te bedenken dat een plant, die zo goed werkt bij vallen en stoten, zo hoog in de bergen voorkomt!
Arnica is één van de belangrijkste middelen bij verwondingen, kneuzingen, verstuikingen, hersenschudding, shock en oververmoeidheid. Het resultaat van de arnica is zo geweldig, dat het eigenlijk in elk huisgezin aanwezig moet zijn. Zowel de Arnica-tinctuur, de Arnica-zalf als het klein geneesmiddelpakket waar Arnica C30 inzit, zijn bij Stichting Kore te verkrijgen. De gevolgen van de verwonding zoals de zwelling van het gekneusde weefsel, de bloeduitstorting en de pijn genezen zo goed met Arnica, dat het beter werkt als het sterkste pijnstillende middel. Wanneer ook de huid verwond is, geeft toepassing van Arnica uitwendig op deze open wond kans op een ontsteking. Arnica mag daarom nooit uitwendig toegepast worden bij open wonden. In dit geval moet uitwendig Calendula of hypercal worden toegepast. Let vooral op lichte schaafwonden; soms zie je ze over het hoofd in de schrik van het moment.
Arnica werkt niet alleen bij verse verwondingen, maar ook bij oude verwondingen en de gevolgen daarvan die jaren geleden hebben plaatsgevonden (in overleg met uw homeopaat).
Ook na een ongeval, bv. een auto-ongeluk, kan Arnica inwendig worden toegepast. Vooral wanneer de patiënt zegt geen arts of behandeling nodig te hebben, is dit een bijna zekere aanwijzing dat hij juist arnica nodig heeft. Het is een symptoom! Verder kan Arnica ook nog gebruikt worden na een bevalling en ook in de constitutiebehandeling. Dan alleen in overleg met de behandelend homeopaat. Terugkijkend naar de keer waarop ik de plant voor het eerst zag, ervaar ik weer iets van de krachtige werking die van haar uitging zoals ze daar stond. Er komt een diepe dankbaarheid naar boven voor de geweldige mogelijkheden, die deze plant biedt in de behandeling.

Aartje Hulstein

terug naar Artikelen per categorie