De eerste BD-gekweekte roos

Dit artikel is in 1994 geschreven vanuit de toenmalige kennis van zaken. De rozenkwekerij van Ton en Elly Jansen bestaat inmiddels niet meer.

Gerbera's
In 1981 hebben we land gekocht en hierop een kas laten bouwen van 0,5 ha. In de kas hebben we eerst gerbera's in de grond geteeld volgens de gangbare methode, d.w.z. met gebruik van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. We gebruikten in die tijd 10 procent van de hoeveelheid middelen die gemiddeld door collega-kwekers werd gebruikt. Toen de teelt twee maal verdronk door zware regenval in de polder zijn we overgeschakeld op gerbera's die op steenwolmatten groeiden. Hierbij kregen we problemen met de plantenwortels. Wat nu te doen? We schakelden over op kamerplanten. De potgrond die we gebruikten werd verrijkt met koemest. Chemische middelen hoefden we niet te gebruiken. De plant stond bij ons variërend van drie tot achttien maanden, afhankelijk van het soort plant.

Rozenteelt
Hierna zijn we overgeschakeld op de rozenteelt. Ondertussen had Ton een praktijk voor klassieke homeopathie opgebouwd en ikzelf had een tweejarige cursus voor natuurwetenschappen gevolgd op Perséphoné. Daar heb ik veel geleerd m.b.t. de 6 Steiner-preparaten. Tevens heb ik leren waarnemen en opbouwen volgens de fenomenologie; wat betekent een mineraal voor mij; wat kan ik ermee in de geneeskunde voor de mens en de plant.
Als ideaal hadden wij dat we de rozenteelt biologisch wilden opzetten. Biologisch geteelde struikjes waren echter niet te vinden, dus kochten we struikjes die gangbaar waren opgeteeld. Gedurende 1 jaar hebben ze buiten in de volle grond gestaan. Daarna werden ze opgegraven en gesnoeid tot 20 - 30 cm. hoogte. De wortels waren toen ook zo'n 20 tot 30 cm. lang. Aangezien wij de struikjes in zware kleigrond wilden poten moesten we de wortels inkorten. De struiken hebben we in het Tunkbrühe preparaat gedompeld; dat is een Hugo Erbe preparaat, wat gebruikt wordt bij het verplanten om een goede hergroei van de wortels te krijgen.
De grond in de kas was zeven jaar lang niet beteeld. We hebben hem toen gespit en bemest met koeien-, kippen-. en paardemest, welke vooraf geprepareerd was met de compostpreparaten van Steiner. De grond werd gefreesd zodat hij weer korreliger werd en daardoor beter met de hand te bewerken was.
In januari 1993 gingen de rozen aan het groeien. Heel geleidelijk werd de kastemperatuur verhoogd van 2 graden naar 16 graden Celsius.

Het eerste probleem
Toen diende zich het eerste probleem aan. Er kwam spint in de struiken; deze werd veroverd door een sluipwesp, maar de wesp kon door de dakramen naar buiten. Om dit te voorkomen hebben we harmonika-gaas laten monteren. Hierna konden we andere wespen en roofmijten uitzetten ter bestrijding van luis en trips. Het biologisch evenwicht bleek echter verstoord te zijn door de harde, koude en droge oostenwind, die er stond tijdens de montage van het gaas. De trips nam de overhand. Ik heb toen gespoten met een magnesiumpreparaat wat ik 1 uur geroerd had. Vanuit een economisch oogpunt moesten we echter chemisch ingrijpen.
Hierna zijn we vol goede moed biologisch verder gegaan. We strooien regelmatig koeien- en kippemestkorrels en kieziet. Vogeltjes en Mozambique-sijsjes eten de rupsen. Kwartels eten slakken, torretjes, andere insecten en onkruid. Deze dieren geven een heer-lijke sfeer in de kas.

Preparaten
Het koehoornmestpreparaat van Steiner gebruik ik in het voorjaar. Met kiezel heb ik nog moeilijkheden. Het glas in de kas bevat veel kiezel; om kiezel in te zetten voor de houdbaarheid van de roos is mij nog niet gelukt.
Naast organische mest zijn we algenhoudende middelen gaan spuiten op het gewas. Dit geeft een steel die steviger is, en tevens een harder blad.

Plantenziekten
In januari hebben we na een rustperiode van enkele weken, de temperatuur in de kas is dan dertien graden, de temperatuur geleidelijk weer verhoogd en is het gewas weer aktief geworden. Dit jaar kregen we lokaal spint welke met de ingezette sluipwesp in evenwicht kwam. Hierna ontstonden elders groene luizen; deze kwamen in evenwicht met lieveheersbeestjes en het spuiten van algenhoudende middelen. Deze werkwijze is volledig biologisch. Uiteindelijk ontstond er wit (meeldauw) aan het blad en later langs de steel. Vorige keer verdween dat door minder stikstof te geven; nu moesten we het juist verhogen.
Kortom zoals U wel leest, komen we iedere keer voor nieuwe dingen te staan. In de volle grond is er al wel ervaring met de biologische groenteteelt, maar in de kas is biologische rozenteelt nieuw.

Texas
Sinds april staat ons bedrijf bij Skal geregistreerd en verkopen we EKO geteelde rozen, te verkrijgen bij speciaal-bloemenzaken met het GEA-embleem en enkele Gimsel-winkels. Onze soort heet TEXAS, is geel van kleur met een rode rand aan de knop en hij is grootbloemig. De roos geurt heerlijk en is ongeveer 8 dagen houdbaar. (Een geurende roos is minder lang houdbaar). De geur is anders als bij collega-kwekers.

Elly Jansen

terug naar Artikelen per categorie