Calendula Officinalis - Goudsbloem

De Goudsbloem is een plant, die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. Al sinds de middeleeuwen is ze in onze streken bekend. Vroeger was het een bloem die je veel zag in de tuinen bij boerderijen en ook bij huizen. De laatste jaren lijkt ze weer terug in de belangstelling.
Wanneer ik het beeld van deze plant voor ogen haal, dan gaat er voor mij iets zachts en stralends van haar uit. Wie ooit een schrijnende wond heeft gehad en daar Calendula opdeed, herinnert zich misschien met dankbaarheid de werking die daarvan uitging.
De goudsbloem groeit in vrijwel iedere grond en heeft veel zon nodig. Wanneer de zon zelfs maar even schuilgaat achter een donkere wolk, sluiten de bloemen zich al. Het zaad kiemt heel gemakkelijk en snel. Er verschijnen al vlug korte, vanuit de basis vertakte stengels, met lichtgroene afwisselend staande bladeren. Vanuit de dikke knop komt dan als bekroning een prachtige, oranje, symmetrische bloem. De bloem bloeit maar kort, zet zaad en er verschijnt weer snel een volgende bloem. Het beeld van de snelle groei komt terug in de snelle genezing bij de toepassing van Calendula. Calendula wordt vooral toegepast in de b ehandeling van wonden, zoals schaaf- en snijwonden. Het herstelt de levenskracht van het gewonde deel en beschermt het tegen besmetting. Het werkt behalve ontsmettend ook nog bloedstelpend. Na een bezoek aan de tandarts is het gebruik van Calendula soms ook op zijn plaats. Een andere toepassing is te vinden bij de verzorging van baby's. Een ruwe huid verbetert meestal prachtig door het gebruik van Calendula-zalf. Kortom, een middel dat in geen enkel huis zou mogen ontbreken. Een leuke bijzonderheid is verder dat mieren niet van goudsbloemen houden. Bloeiende Goudsbloemen verdrijven de mieren, de knoppen eten ze echter op! Ook spuiten met Calendula-tinctuur verdund met water jaagt ze weg. Misschien een idee voor deze zomer? In ieder geval vriendelijker dan de mierenlokdozen.

Aartje Hulstein

terug naar Artikelen per categorie