Urtica Urens - Kleine Brandnetel

Een plant die iedereen wel kent door een pijnlijke ervaring, vaak al in de jeugd opgedaan. Na eenmaal door de plant 'gebrand' te zijn, kijk je de volgende keer wel uit. Een goed tegengif hierbij is trouwens het inwrijven van de branderige plek met de bladeren van de Zuring (Rumex) of met het sap van de brandnetel zelf!
Urtica Urens is de kleine brandnetel; zijn grotere, zeer bekende broer is de Urtica Diocea. Het is een eenjarige plant, die elk jaar opnieuw uit zaad ontstaat. Wat het eerst bij deze plant opvalt is dat zij zeer ritmisch opgebouwd is. De stengel is vierkant in doorsnee en de bladeren staan recht tegenover elkaar met twee kleine bijblaadjes bij elk bladpaar. Het volgende bladpaar staat weer 90 graden gedraaid aan de stengel. Hoewel naar boven toe de stengel tussen de bladeren kleiner wordt en ook de bladeren zelf kleiner en spitser worden, wordt toch steeds een bepaald ritme vastgehouden tot aan het eind van de plant. Het blad is ovaal tot hartvormig gevormd, mooi groen van kleur, is gesteeld en heeft zaagtandjes aan de rand. Het blad van de brandnetel zit vol met bladgroen. Het meeste chlorofyl uit de handel wordt verkregen uit de gedroogde bladeren van de brandnetel. Om deze groene verfstof, die de plant voor het ademen nodig heeft, op te bouwen heeft de plant ijzer nodig. De brandnetel is een ijzerplant van de hoogste graad. Rudolf Steiner heeft als eerste op haar belangrijke taak als ijzerregulerend orgaan voor de bodem gewezen. De Urtica Diocea wordt als preparaat in de composthoop bij de biologisch-dynamische landbouw gebruikt.
Op de bladeren bevinden zich dicht bij elkaar de brandharen, die bij aanraking het netelgif (mierezuur) via een wondje in de huid doen belanden, waar dan de typische uitslag met jeuk en pijn optreedt. De plant wordt 10 - 60 cm. hoog en bloeit van mei tot oktober met korte kluwen groenige, éénslachtige bloemen. De wortel is geel van kleur en gaat recht als een paal de grond in. De brandnetel komt altijd in de buurt van mens en dier voor.
Brandnetelscheuten kunnen in het voorjaar gebruikt worden als groenten of in de soep. Ook gedroogd als thee vinden zij aftrek; er zit veel vitamine C en ijzer in.
Het homeopatisch middel wordt gemaakt van de verse bloeiende plant. Als tinktuur wordt het gebruikt bij brandwonden en irritatie door brandnetels. Inwendig kan het gebruikt worden na een bijensteek als de symptomen aanwezig zijn. Deze zijn: brandende, stekende, jeukende uitslag, gezwollen met waterige blaasjes; de toepassing van water verergert. Ook bij netelroos kan het als middel toegepast worden. In geval van twijfel altijd uw homeopaat opbellen voor avies. Een plant, die ondanks zijn eerste pijnlijke kennismaking toch een geneesmiddel blijkt te zijn, waardoor ik nu met veel meer waardering naar deze plant kijk, zelfs wanneer ik erdoor 'gestoken' ben.

Aartje Hulstein

terug naar Artikelen per categorie