Voeding die bij je past

praktische voedingsadviezen vanuit een antroposofische achtergrond

Inhoudsopgave

* Warmte en kwaliteit in de voeding
* Voeding voor het pasgeboren kind
* Voeding voor de peuter en kleuter
* Voeding voor het schoolgaande kind
* Voeding en temperament
* Vlees, soja en aardappels
* Kruiden en specerijen
* Lekkere kruidencombinaties
* Lentemenu
* Zomertips
* Kerstmenu
* Literatuur
* Biografie

Inleiding

Eigenlijk proberen we ons hele leven díe dingen te doen die bij ons passen, waar we ons vertrouwd mee voelen, die we willen ontwikkelen. Om de gebeurtenissen in je leven goed te laten verlopen is het tijdstip waarop we aanvangen met die verschillende dingen van groot belang. Immers, een kind van 2 jaar laten we nog spelen en zetten we nog niet in de schoolbanken. Een bejaarde gaat geen carrière meer maken en van een volwassene verwacht je dat hij nog niet ‘inslaapt’ en dat hij met een zekere serieusheid in het leven staat.
Enerzijds is het zo, dat het haast vanzelfsprekend is dat je bepaalde dingen op een specifieke leeftijd doet. Toch zal je anderzijds merken dat het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is. Denk maar eens aan het onderwijs dat steeds meer vervroegd wordt.
Mede doordat we op de verkeerde momenten in het leven te maken krijgen met invloeden waar we niet mee overweg kunnen, prestaties moeten leveren waar we niet aan toe zijn, worden we ziek.
Verkeerde invloeden vanuit de voeding zijn direct merkbaar. Belasten we het lichaam met teveel vet, dan krijg je daar gelijk lichamelijke verstoringen van. Geven we kinderen teveel suiker of kleurstoffen dan worden ze hyperactief. Drinken we teveel alcohol dan raken we buiten onszelf.
Het is voor een ieder dan ook de kunst om het midden te vinden in de keuze van z’n voedsel: enerzijds uit produkten die je ontwikkeling ondersteunen en anderzijds uit produkten die je in deze wereld plaatsen.
Om met de voeding de juiste impulsen te kunnen geven, moet je je verplaatsen in de mensen waarvoor je zorgt en kookt: waar liggen hun interesses, wat wil je ondersteunen.

terug naar Brochures