Wondbehandeling en homeopathie

Als men enige tijd onder behandeling is bij een homeopaat, dan ontstaat nogal eens de vraag wat men homeopatisch kan doen bij de verzorging van wonden. Nu zijn er verschillende soorten van wonden zoals kneus-, scheur- schaaf-, prik-, snij- en brandwonden. Afhankelijk van de ernst van de verwonding en de situatie er omheen, kunnen er homeopatische middelen worden ingezet. Dit is echter werk voor uw homeopaat. Wat u wel zelf kunt aanpakken, is de verzorging van de wonden.
Gewoontegetrouw is men gauw geneigd om naar de jodium te grijpen om te ontsmetten. Daarna volgt naar gelang de aard van de wond een zalf en/of afdekking door middel van een pleister of verband. Als alternatief voor de jodium wordt de Hypercal-tinktuur gebruikt. Dit is een oertinktuur van Hypericum en Calendula. De Hypercal-tinktuur heeft een ontsmettende, bloedstelpende en genezende werking. U kunt een wond goed reinigen door een gaasje, gedoopt in gekookt water waarin Hypercal-tinktuur is gedruppeld, te gebruiken. Qua dosering worden 20 druppels Hypercal-tinktuur gebruikt op één kopje gekookt en afgekoeld water. Daarna brengt u Hypercal-zalf of Calendula-zalf op de wond. De wond wordt dan afgedekt met een gaasje wat u kunt vastplakken met leukopor (papieren pleister) of leukoplast. Leucopor plakt wat minder stevig als leukoplast. De gangbare pleisters tegenwoordig zijn voorzien van een ontsmettingsmiddel. Door de Hypercal- of Calendula-zalf zal de wond snel herstellen en mooi genezen. Bij grotere wonden kan er een gaasje met Hypercal-tinktuur op de wond gelegd worden. U kunt dit verband regelmatig bevochtigen; laat het zo lang mogelijk zitten. Na één dag kunt u overstappen op Hypercal-zalf om verweking van de wond te voorkomen.
Schaafwonden zijn vaak sterk verontreinigd. Het is belangrijk om deze goed schoon te maken voor men ze zonodig verbindt. Soms wordt er geadviseerd om een Tetanus-inenting te nemen bij grote schaafwonden. Echter de homeopaat kan in deze gevallen zonodig preventief ingrijpen; en mochten er zich symptomen van Tetanus voordoen dan kan er een homeopatisch middel ingezet worden.
Ook andere wonden moeten ontsmet worden. Bij prikwonden kan het wondje onbeduidend lijken, maar toch kan er diep in het weefsel letsel zijn toegebracht. Was de wond uit en overleg bij een diepe prik- of steekwond met uw homeopaat of er een homeopatisch middel nodig is.
Voor het hechten van een wond moet u natuurlijk naar uw huisarts gaan. Dit kan nodig zijn bij te grote scheur- en diepe snijwonden. Voor de verzorging kunt u verder werken met Hypercal-tinktuur.
De verzorging van brandwonden is een verhaal apart. Ik wil in dit kader alleen praten over de kleine verwondingen. De ervaring in de homeopathie is dat het toepassen van warmte de voorkeur heeft boven die van koude. Het toepassen van koude vermindert aanvankelijk de pijn, maar erna treedt juist een verergering op. Geadviseerd wordt de verbrandde plek zo dicht mogelijk bij de warmtebron te houden. Hierdoor wordt de warmte als het ware uit de huid getrokken. U kunt dan bv. de verbrande plek dicht bij de kachel te houden of onder een lauwwarme kraan; de pijn die dat in het begin geeft moet natuurlijk nog wel te verdragen zijn. Hierna kunt u bij kleine opppervlakkige brandwonden homeopatische brandzalf gebruiken. Bij het ontstaan van blaren is het een goede zaak deze door te prikken met een steriele naald om ernstigere verwondingen te voorkomen. De homeopatische brandzalf is ook goed te gebruiken bij huidverbrandingen door de zon. Zij vermindert de pijn, verzacht en zorgt dat de huid snel geneest.
In het geval van ernstige verbrandingen kunnen ook homeopatische middelen worden ingezet. Verder zijn daar nog uitgebreidere maatregelen te nemen afhankelijk van de situatie.
Tot slot wil ik het nog even hebben over de verwondingen die ontstaan na een val, slag of stoot. Vaak ontstaat er een zwelling en/of blauwe plek terwijl de huid intact is. U kunt in zo'n geval Arnica-zalf gebruiken om de pijn te verzachten en de plek vlotter te doen genezen. Arnica-zalf mag niet gesmeerd worden op een beschadigde huid; dit kan ontstekingsreakties veroorzaken. In ernstige gevallen moet Arnica inwendig worden genomen; dit natuurlijk in overleg met uw homeopaat.
Hopelijk kunt u met deze kleine E.H.B.O.-tips uit de voeten. De diverse wondverzorgingsmiddelen zijn bij Stichting Kore te verkrijgen. De apotheek heeft deze middelen doorgaans niet.

Dorothé Span

terug naar Artikelen per categorie